2020 Vanwege de komst van EU5 lanceert Yamaha de laatste generatie van deze iconische motorfiets: de FJR1300AS/AE Ultimate Edition. Ja de laatste uitvoering (werd gezegd), meer uitvoeringen komen er niet, is de productie NL/EU inmiddels gestopt? ... Lees verder

2016 RP28 met de volgende veranderingen; 6 versnellingsbak, Vernieuwde A&S koppeling, dubbele LED-koplampen, Adaptieve bochtverlichting (AE/AS)), Nieuwe achterlichtsectie LED, Herontwerpen instrumentenpaneel en Voorbereid op D-Air® Street System.... Lees verder


Kenmerken RP28 Kleuren 2016 2018 2020 Kleuren 2001-2020 Specificaties

2020 midnight black / Black Metallic X (SMX) Ultimate edition met goudkleurige wielen

2020 midnight black / Black Metallic X (SMX) Ultimate edition met goudkleurige wielen.
De aller laatste, want meer uitvoeringen komen er niet! (voor Nederland/europa?)
Waar nog te koop https://www.autotrader.nl/motor/yamaha/fjr-1300/?sort=price&desc=1
Update De productie van de FJR is voor Nederland/europa? gestopt? Vreemde is dat je via de Yamaha site nog steeds kunt bestellen al zei een dealer zolang de voorraad strekt, bij een enkele dealer staan er nog wat op voorraad.... op=op
De FJR heeft de norm bepaald voor uitstekende toerprestaties en wordt als de ultieme sportieve toermotor beschouwd. Slechts weinig andere modellen zijn zo lang succesvol geweest als de FJR1300. In de afgelopen twee decennia hebben dan ook meer dan 120.000 motorrijders over de gehele wereld voor deze motor gekozen. Vanwege de komst van EU5 lanceert Yamaha de laatste generatie van deze iconische motorfiets: de FJR1300AS/AE Ultimate Edition. Twee nieuwe modellen die na bijna 20 jaar na de introductie een speciaal eerbetoon brengen aan deze legendarische machine. Deze twee nieuwe modellen hebben een exclusieve afwerking en zijn uitgerust met een reeks premiumfuncties. Ze bieden de meest verfijnde, opwindende en lonende rijervaring in de sportieve toerklasse.

Exclusieve zwarte en gouden accenten
FJR rijders zijn ervaren motorrijders die de sportieve maar tijdloze stijl van deze superieure motorfiets waarderen. Het designteam van Yamaha heeft er alles aan gedaan om het ingetogen en karakteristieke karakter van de motorfiets te behouden met het nieuwe Ultimate Edition kleurenschema. Het kuipwerk is voorzien van een exclusieve zwarte afwerking die het functionele uiterlijk van de krachtige toermotor onderstreept en de aerodynamische lijnen accentueert. De brede goudkleurige band die van de voor- naar de achterkant van de brandstoftank van 25 liter loopt, versterkt de premiumuitstraling. De lichtgewichte driespaaks lichtmetalen velgen zijn voorzien van gouden afwerking met FJR logo's, zodat de Ultimate Edition modellen een exclusieve en dramatische look hebben die hun legendarische status perfect weerspiegelt.

Hoog windscherm
De FJR1300AS en AE Ultimate Edition modellen zijn op de eerste plaats gebouwd voor rijders met een passie voor lange toerritten. Deze hoogstaande sportieve toermotoren zijn standaard uitgerust met een elektronisch verstelbaar hoog windscherm voor meer comfort en betere bescherming tegen weer en wind. De instellingen voor zadel, voorkuip en stuur kunnen ook worden aangepast, zodat de berijder de ergonomie van de Ultimate Edition eenvoudig en snel op een ideale manier kan instellen.

Windgeleiders
De typische FJR rijder gebruikt zijn motor het hele jaar door en legt grote afstanden af. En voor nog meer comfort op langere ritten is de Ultimate Edition standaard uitgerust met windgeleiders.

Harde zijkoffers met een zwarte verchroomde strip
De essentiële onderdelen voor toerritten van deze FJR topmodellen zijn onder andere een schone en stille cardanaandrijving, handvatverwarming, een 12V-aansluiting en natuurlijk harde zijkoffers. Voor een volledig consistente vormgeving zijn de zijkoffers op de Ultimate Edition modellen afgewerkt in bijpassende kleuren en voorzien van een zwarte verchroomde strip die extra allure toevoegt.

Zwarte zitting met goudkleurige stiksels
De zitting van de FJR kan door de berijder naar wens worden verhoogd of verlaagd. Daarnaast is op de Ultimate Edition de getrapte tweedelige zwarte zitting voorzien van goudkleurige stiksels en een gouden FJR logo dat perfect past bij het exclusieve uiterlijk.

Speciale zwarte afwerking
De belangrijkste onderdelen zijn behandeld met een speciale zwarte afwerking, waaronder het stuur en de stuurverhogers, de bedieningshendels, de tankdop, de handgrepen achter, de remklauwen en de passagiersvoetsteunen. Deze consistente look onderstreept de hoge status en premiumkwaliteit van de Ultimate Edition modellen en kenmerkt ze als toekomstige klassiekers.

2020 Yamaha FJR1300AS en FJR1300AE Ultimate Edition: belangrijkste kenmerken

· Speciale zwarte/gouden kleurstelling
· Zwarte zitting met gouden stiksels en chromen embleem
· Hoog windscherm
· Windgeleiders
· Gouden lichtmetalen velgen met FJR logo

Kenmerken van de FJR1300AS/AE:
· 1298cc viercilinder lijnmotor met zes versnellingen
· Elektronisch instelbaar veersysteem en upside-down voorvork
· Windscherm en ergonomie zijn volledig aanpasbaar
· Elektronisch schakelsysteem zonder koppeling (alleen FJR1300AS)
· Assist en Slipper (A&S) koppeling
· Inschakelbare Traction Control Systeem
· Yamaha D-Mode
· Hoogwaardig aluminium frame
· Cardanaandrijving
· Cruise Control
· Harde zijkoffers met zwarte verchroomde strip
· Handvatverwarming en 12V-aansluiting
· Adaptieve bochtverlichting
· Grote brandstoftank van 25 liter voor grote actieradius
· Snelle Sport Tourer voor lange afstanden
· Harde zijkoffers met zwarte verchroomde strip

Beschikbaarheid en prijs
De FJR1300AS Ultimate Edition en FJR1300AE Ultimate Edition zullen vanaf december 2019 beschikbaar zijn via de officiële Yamaha-dealers. De prijs zal later bekend gemaakt worden. 

FJR1300 AE ultimade edition AE schatting rond de € 22.799,- en ultimade edition AS 23.799,-
23 dec. 2019 ik zag deze prijzen bij 1 van de dealers.

Waar nog te koop https://www.autotrader.nl/motor/yamaha/fjr-1300/?sort=price&desc=1

Kleurstellingen
De nieuwe FJR1300AS Ultimate Edition en FJR1300AE Ultimate Edition zijn verkrijgbaar in Midnight Black.


Kenmerken RP28 Kleuren 2016 2018 2020 Kleuren 2001-2020 Specificaties

Extra Kleur 2018 Phantom blue (MDPBM) Mat Dark Purplish Blue Metallic

Extra Kleur 2018 Phantom blue (MDPBM) Mat Dark Purplish Blue Metallic
2016-2017 Er waren voor Nederland 2 kleuren beschikbaar, mat zilver & Tech Graphite/Dark Grey Metallic. De fjr1300AE blijft voor 2018 ook in mat zilver en Tech Graphite/Dark Grey Metallic leverbaar (behalve AS 2018 geen zilver meer).


Kenmerken RP28 Kleuren 2016 2018 2020 Kleuren 2001-2020 Specificaties

2016 Tech graphite, Dark Grey Metallic (DNMN)

fjr1300ae tech graphite

2016-2019 Dark Grey Metallic. Persoonlijk vind ik van de mat zilver uitvoering vooral het mat zilver op de tank heel lelijk, ook de mat blauwe uitvoering is niet mijn kleur (maar smaken verschillen), ik heb daarom gekozen voor grafiet grijs. 

matzilver

2016-2019 mat zilver (MS1) vanaf 2018 niet meer op AS 

 


Kenmerken RP28 Kleuren 2016 2018 2020 Kleuren 2001-2020 Specificaties

2016 RP28 AS/AE uitvoering

Nieuwe 6-versnellingsbak voor betere prestaties
Dankzij het sterke en soepel lopende 1.298 cc motorblok, is de Yamaha FJR1300 bijzonder geliefd als het gaat om het afleggen van grote afstanden onder hoge kruissnelheden. Het modeljaar 2016 FJR doet er echter nog een schepje bovenop met wederom verbeterde dynamiek. De compleet nieuwe 6-versnellingsbak is grondig onder handen genomen en de FJR is de allereerste Yamaha waarin een afzonderlijke 'Dog Clutch' met nieuwe ontworpen spiraalvormige tandwielen wordt toegepast. Vergeleken met de conventionele versnellingsbakken van de concurrerende merken, weegt deze nieuwe 6-versnellingsbak maar liefst 400 gram minder en is bovendien niet groter dan een 5-versnellingsbak. De nieuwe 6-versnellingsbak stelt de toermotorrijder in staat om optimaal te profiteren van het ongekend hoge koppel van het 1.298 cc viercilinder motorblok over het gehele bereik. De aandrijftrein met onderhoudsarme cardan, staat borg voor plezierig en vloeiend rijgedrag.

Terugroepactie Yamaha FJR1300A RP28 2016-20?? 2e versnelling kan problemen geven bij extreme belasting en/of uitzonderlijk schakelgedrag... en remlichtschakelaar kan cruisecontrol verstoren... Lees verder

 
Vernieuwde A&S koppeling voor lichtere bediening en soepeler terugschakelen
Om een meer geleidelijke en vloeiende beweging van het frame te kunnen bereiken tijdens het terugschakelen, is het modeljaar 2016 Yamaha FJR uitgerust met een nieuwe A&S (Assist and Slipper) koppeling. Dit is hetzelfde ontwerp als waar de 2015 YZF-R1 mee is uitgerust. Deze techniek biedt meerdere voordelen in vergelijking met een conventionele koppeling. Om te beginnen een lichtere bediening van de koppelingshendel. Ten tweede helpt de A&S koppeling tijdens snel gas los vervorming en instabiliteit van het frame tijdens het terugschakelen tegen te gaan met als gevolg betere voertuigbeheersing.
 
Nieuwe dubbele LED-koplampen
Ter onderstreping van de doorontwikkeling van de FJR als Yamaha's ultieme zware toermotor zijn de 2016 modellen uitgerust met compleet nieuw ontworpen, dubbele LED-koplampen. Deze benadrukken het uitgesproken 3D-karakter van het ontwerp. Het nieuwe aangezicht van de koplampen sluit naadloos aan bij de high end specificatie van de jongste generatie Yamaha FJR. Met hun meervoudige facet reflectoren accentueren visgraatvormige LED-contourlichten het 3D-karakter van de koplampgroep aan de buitenste zijde. De koplampreflectoren van de 2016 FJR modellen beschikken over een golfbalprofiel (met kuiltjes). Deze zorgen tevens voor een grotere lichtopbrengst van de LED-contourlichten en een unieke uitstraling van de nieuwste FJR-modellen.
 
Uitgebreide info en filmpjes LED en adaptieve bochtverlichting
 
Adaptieve bochtverlichting voor de FJR1300 AE/AS
De 2016 FJR1300AE/AS modellen zijn de eerste motorfietsen van Yamaha die zijn uitgerust met adaptieve bochtverlichting. Deze LED lichten gaan automatisch branden op het moment dat de motorfiets begint te hellen tijdens het nemen van een bocht en worden aangestuurd door een zogenaamde IMU, een afkorting die staat voor Inertial Measurement Unit. Deze eenheid registreert feilloos de mate van helling. Tussen de bochtverlichtingslampen zijn reflectoren aangebracht die ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid licht op het wegdek wordt geprojecteerd. De modellen FJR1300AE/AS zijn uiterlijk te herkennen door de verticaal gescheiden delen van de koplampgroep.
 
Onder geringe hellingshoek gaat alleen het binnenste paar LED's automatisch branden, bij toenemend hellen volgt het middelste paar. Wordt de hellingshoek nog extremer, dan komt ook het buitenste paar in actie voor optimaal zicht in de bocht. De bochtverlichting treedt alleen in werking met ingeschakeld dim- of grootlicht; een functionaliteit die de reputatie van de FJR1300AE/AS modellen als lange afstandsmachine pur sang zelfs 's nachts optimaal waarmaakt.
 
Nieuwe achterlichtsectie
Niet alleen de koplampgroep van de 2016 FJR modellen onderging een upgrade; ook de achterlichtsectie werd uitgebreid onder handen genomen, waarbij het LED-achterlicht dezelfde 3D-kenmerken draagt als de koplampgroep. Het nieuwe gecombineerde achterlicht is een fractie groter dan de het huidige ontwerp, waarbij een centraal geplaatst cluster LED's als remlicht fungeert, omringd door een cluster LED's van het achterlicht. Een set van elk drie LED's fungeert als richtingaanwijzer.
 
Herontwerpen instrumentenpaneel
Een aantal detailwijzigingen aan het instrumentenpaneel hebben de intuïtieve afleesbaarheid verbeterd. Het omlijstende frame van de drie hoofddisplays is nu uitgevoerd in een fraaie 'Gun Metal' kleur en ligt hiermee volledig in lijn met de overige stijldetails en technische verfijningen die kenmerkend zijn voor modeljaar 2016. Zo is het ontwerp van de toerenteller gelijk aan het instrument dat wordt toegepast in de Yamaha R-serie. Bovendien is de afleesbaarheid van het centraal geplaatste LCD-display verbeterd door het minimaliseren van reflectie en de duidelijke staafpresentatie van de brandstofmeter. Het totaal van subtiele aanpassingen heeft gezorgd voor een beleving van kwaliteit, functionaliteit, stijl en oog voor detail; stuk voor stuk elementen die karakteristiek zijn voor high end toermotoren.
 
Voorbereid op D-Air® Street System
De 2016 FJR1300 modellen zijn voorbereid op installatie van het Dainese D-Air® Street System. Een speciale FJR1300 D-Air® installatieset (M-kit) bestaande uit sensoren, connectoren, display en montagemateriaal kan worden gemonteerd door een D-Air® Street dealer in combinatie met een D-Air® jack (J-kit). Voor meer informatie over het Dainese D-Air® Street System kunt u terecht bij de D-Air® Street dealer.

 


Kenmerken RP28 Kleuren 2016 2018 2020 Kleuren 2001-2020 Specificaties

Geschiedenis FJR Kleuren door de jaren heen (alle kleuren vanaf 2001)

RP04 2001-2002 geen ABS herkenbaar aan blauwe doppen remklauw
2001 Black 2 (BL1)
2001-2002 Deep Purplish Blue Metallic C (DPBMC)
2002 dull red Metallic D (DRMD)
2002 Silver Metallic 1 (SM1)
RP08 2003 met ABS herkenbaar aan zilveren doppen remklauw
2003 Dark Purplish Blue Metallic L (DPBML)
2003 Silver Storm / Bluish Silver 4 (BS4)
2003 Techno Jade / Dark Bluish Gray Metallic 3 (BNM3)
RP11 2004-2005
2004-2005 Dark Purplish Blue Metallic L (DPBML)
2004-2007 Silver Storm / Bluish Silver 4 (BS4)
2004-2005 Techno Jade / Dark Bluish Gray Metallic 3 (BNM3)
2005 galaxyblue Dark Purplish Blue Metallic L (DPBML)
2005 Metallic Silver with Rock Slate Blue (SM1)
RP13 2006-2012
2006 Desert Metallic Yellowish Gray Metallic 9 (YNM9)
2006-2007 oceandepth Dark Purplish Blue Metallic U (DPBMU)
2007 redsky Dark Grayish Red Metallic 3 (DNRM3)
2008 en 2015-2018  Tech graphite, Dark Grey Metallic (DNMN)
2008-2013 midnight black Black Metallic X (SMX)
2008 silvertech (S3)
2009-2011 Smokey Grey / Dark Gray Metallic A / Metallic Titanium (DNMA)
2009-2011 sunsetsilver Light Yellowish Gray Metallic 9 (LYNM9)
2011-2012 Silver Tech / Silver 3 zonder striping (S3)
RP23 2013-2015
2013-2015 magneticbronze Very Dark Orange Metallic 1 (VDOM1)
2013-2015 midnightblack Black Metallic X (SMX)
2013 stonegray Frosted Blade / Yellowish Gray Metallic 5 (YNM5)
2014 lavared, Deep Red Metallic K (DRMK) Zeer zeldzaam, in dat jaar zijn bijna alle rode modellen aan de overheid geleverd en overgespoten.
2015 Tech graphite, Dark Grey Metallic (DNMN)
RP28 2016-2020  6 bak, een hele verbetering
2016-2019 mat zilver (MS1) 2018 niet op AS
2016 t/m 2019 Tech graphite, Dark Grey Metallic (DNMN)
2018 Phantom Blue / Mat Dark Purplish blue (MDPBM), matte kleur
2020 midnight black / Black Metallic X (SMX) Ultimate edition met goudkleurige wielen zie kleur 2020

 


Kenmerken RP28 Kleuren 2016 2018 2020 Kleuren 2001-2020 Specificaties

Specificaties
FJR 1300 A/AE/AS Model RP28
Type
Vloeistofgekoeld, 4-takt, dubbel bovenliggende nokkenas, 4-cilinder
Cilinderinhoud 1.298 cc
Boring x slag 79,0 x 66,2 mm
Compressie verhouding 10,8 : 1
Max. vermogen 107,5 kW (146,2 pk) bij 8.000 tpm
Max. koppel 138,0 Nm (14,1 kg-m) bij 7.000 tpm
Smeersysteem Druksmering
Brandstof systeem Brandstofinjectie
Type koppeling Nat, meervoudige platen
Ontsteking systeem TCI
Startsysteem Elektrisch
Versnellingsbak Constant mesh, 6 versnellingen
Verhoudingen 1e 35/14 (2,500), 2e 31/18 (1,722), 3e 27/20 (1,350), 4e 30/27 (1,111), 5e 26/27 (0,963), 6e 22/26 (0,846)
Primaire overbrenging 75/48 (1,563)
Eindoverbrenging Cardan, 34/36 x 21/27 x 33/9 (2,693)
Tankinhoud 25,0 liter waarvan 5,5 liter reserve
Inhoud oliecarter 4,9 liter
Chassis
Type Aluminium, diamantvormig frame
Wielophanging voor Telescopische voorvork, Ø 48 mm (A)
Upside-down voorvork, Ø 48 mm poot, instelbare veervoorspanning, instelbare in- en uitgaande demping (AE en AS)
Veerweg voor 135 mm
Wielophanging achter Link-type veersysteem, instelbare veervoorspanning, enkele schokdemper
Veerweg achter 125 mm
Balhoofdhoek / Naloop 26 graden / 109 mm
Voorrem Twee remschijven, Ø 320 mm, vierzuigerremklauwen
Achterrem Enkele remschijf, Ø 282 mm, dubbele zuigerremklauwen
Bandenmaat voor 120/70 ZR17 M/C (58W)
Bandenmaat achter 180/55 ZR17 M/C (73W)
AFMETINGEN
Lengte 2.230 mm
Breedte 750 mm (zonder koffers) / 930 mm (met koffers) / 780 mm (met smalle 'city' koffers)
Hoogte 1.325 mm (windscherm in de laagste positie) / 1.455 mm (windscherm in de hoogste positie)
Zithoogte 805 / 825 mm
Wielbasis 1.545 mm
Grondspeling 130 mm (A) / 125 mm (AE en AS)
Gewicht rijklaar 289 kg (A) / 292 kg (AE) / 296 kg (AS)
Drooggewicht 266 kg (A) / 269 kg (AE) / 273 kg (AS)

 

Motor onderhoud grote beurt zelf doen, motoport motorfiets onderdelen, FJR, FJR1300, fjr1300a, A, AE, AS, olie, koelvloeistof, bougies, windscherm, ruit,