Bougies vervangen, sinds RP23, 2013, zit er een ander type bougie in.  Voor 2001-2012 RP04-RP-13 klik hier

Bougies FJR 1300 RP23-RP28 2013-2018: RP23 - RP28 NGK CPR8EA-9 of iridium CPR8EAIX-9

Benodigd gereedschap: inbussleutel (5), ringsleutel 14-15, 16-17 sterschroevendraaier 25 cm lang en lange bougiesleutel 16 mm, sinds 2016 zit er geen bougiesleutel meer in het gereedschapssetje. Een doppendoos met ratel, is niet noodzakelijk, maar sleutelt wel makkelijk.
Bougies bestellen kan o.a. bij Mpartz vanaf RP23 CPR8EA-9  of
Bougies RP23-RP28 2013-2020 sparks-online.eu/ngk-bougie-cpr8ea-9
Het werkt ook makkelijker wanneer de tank niet al te vol is!

Het vervangen van (alleen) de bougies is hooguit een uurtje werk, de tank hoeft niet helemaal verwijderd te worden maar kan d.m.v. ondersteuning met een sterschroevendraaier (25 cm lang) opengezet worden, net als de motorkap van een auto.
Verwijder de achterste en voorste buddy en de 2 rivet sluitingen zijdeksels die aan de tank vast zitten, deksels kunnen dan verder blijven zitten wanneer je tank omhoog draait.
Rivet (middenpuntje rivet indrukken, rivet eruit pakken, middenpuntje terug naar buiten duwen voor hergebruik). Rivet kan ook van schroefje voorzien zijn, dan kwartslag draaien voor los.
Verwijder de 2 M6 boutjes voorzijde tank, til de tank omhoog en plaats de sterschroevendraaier met het stergedeelte voorzichtig in 1 van de M6 gaatjes en het handvat in de ronding van de beugel onder de tank.

Je ziet nu het T-stuk, de 3 grote bouten verwijderen. Schuif het T-stuk rechtstandig naar beneden en pak het eruit.
Maak de 2 stekkers van de tank los en de rivet in het schild. Dan het hitteschild verwijderen.

Blaas de boel eerst schoon, vuil en vliegen wegblazen zodat dit niet in de bougiegaten kan vallen.

Verwijder de stekker van de bougiekap, beweeg de kap door naar links en rechts te draaien (zodat het afdichtrubber los komt) en gelijktijdig omhoog trekken tijdens het heen en weer draaien.

Pak de bougiesleutel, duw hem in het gat over de bougie en draai de bougie los, de bougie blijft in het rubber van de sleutel hangen en is zo makkelijk te verwijderen of te plaatsen.
De elektrodeafstand van de bougie moet tussen de 0,8 en 0,9 mm zijn.
Duw de nieuwe bougie in de bougiesleutel en smeer een beetje kopervet (copaslib), hoog temperatuurvet) aan de schroefdraad van de bougie zodat deze niet vast kan rotten in de kop.
Belangrijk: draai de bougie d.m.v. de bougiesleutel met de hand vast, dus eerst zoveel mogelijk slagen met de hand maken en dan pas een dop erop om goed aan te draaien, zo voorkom je dat de bougie de schroefdraad in de kop kan beschadigen (ik heb vroeger als monteur heel wat schroefdraad op moeten knappen omdat onervaren sleutelaars gelijk een sleutel op de bougiesleutel zette en als het zwaar ging ze gewoon doordraaiden en op die manier de schroefdraad verziekte).
Kap terug plaatsen en stekker weer aan de kap.
Hitteschild terugplaatsen, de 2 stekkers door het gat en terugplaatsen, rivet vast zetten.
En plaats het T-stuk weer, rechtstandig naar boven schuiven. Alle bouten weer goed vastzetten.
Tank weer laten zaken, zijdeksels weer plaatsen, vastzetten en buddy's terugplaatsen.

* De informatie geldt voor modellen vanaf 2013 RP23-RP28. Voor model RP04-RP13 2001-2012 klik hier

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden, je sleutelt geheel op eigen risico!

 

Video by TwoWheelObsession